Uusi Immunologiakeskus on perustettu

Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri ovat perustaneet Turkuun Immunologiakeskuksen. Keskus ryhtyy edistämään immunologian perustutkimusta ja potilaiden parissa tehtävää alan tutkimusta. Keskusta johtaa InFLAMES-lippulaivan johtaja, professori Sirpa Jalkanen.

Uusi Immunologiakeskus kerää yhteisen sateenvarjon alle sekä Turun yliopiston (TY) että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) immunologian alan tutkijat ja kliinikot.

– InFLAMES-lippulaivaan kuuluu vain osa immunologian osaajistamme. Nyt kokoamme Immunologiakeskuksella yhteen kaikki, joiden työn ja kiinnostuksen kohteena on immunologia, Jalkanen valaisee. 

VSSHP:n johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo, että Immunologiakeskus voi entisestään tiivistää tutkijoiden ja lääkäreiden välistä yhteistyötä. Hän uskoo, että keskus yhdessä InFLAMES-lippulaivan kanssa varmistaa Turun pysymisen immunologian edelläkävijänä.

– Kun ottaa huomioon immunologian keskeisen roolin monien tautien syntysyissä ja hoidoissa se, että meillä tehdään korkeatasoista immunologista tutkimusta, on myös alueemme potilaiden etu, Pietilä tähdentää.   

Tavoite: olla kansallinen keskus

Immunologiakeskuksen suunnitelmissa on tarjota uusinta teknologiaa alan tutkimukseen siten, että immunologisen tutkimuksen erityistarpeet huomioidaan mahdollisimman hyvin. Keskuksen tehtäväksi on määritelty myös uusien immunologialan osaajien kouluttaminen ja alan kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön edistäminen. Lisäksi se tarjoaa immunologista asiantuntemusta sairaanhoitopiireille ja yhteistyömahdollisuuksia lääkealan, biotieteiden ja diagnostiikka-alan yrityksille.

– Tavoitteemme on, että Immunologiakeskuksesta muodostuu niin vahva yhteistyöverkosto ja brändi, että se voisi tulevaisuudessa toimia kansallisena immunologiakeskuksena.  Pyrimme myös kansainvälisesti tunnetuksi immunologian alan vaikuttajaksi, Sirpa Jalkanen linjaa.