Lippulaivat tarjoavat apurahoja Ukrainasta pakeneville tutkijoille

Turun yliopistojen InFLAMES ja INVEST tutkimuksen lippulaivat tarjoavat apurahoja tutkijoille, jotka eivät voi Venäjän hyökkäyksen takia jatkaa työtään Ukrainassa.

InFLAMES-tutkimuksen lippulaiva tarjoaa apurahoja immunologian, immunologiaan perustuvan lääkekehityksen ja diagnostiikan aloilta. INVEST-lippulaivalla on apurahoja sosiologian, sosiaalipolitiikan, sosiaalityön, psykologian, lastenpsykiatrian, tilastotieteen, taloustieteen ja epidemiologian alojen tutkijoille. INVEST avaa lähiaikoina haettavaksi myös 1 – 2 tutkijantehtävää.

Kumpikin lippulaiva on varautunut rahoittamaan tutkijoita kolmesta kuukaudesta vuoteen. Apurahahauissa otetaan huomioon tutkijauransa kaikissa eri vaiheissa olevat hakijat.

InFLAMESin johtaja, akateemikko Sirpa Jalkanen sanoo tuntevansa suurta surua ja huolta Ukrainan kriisistä kärsivistä kollegoista.

– En voi välttyä ajattelemasta, että voisimme olla heidän asemassaan. Haluamme tehdä kaiken voitavamme tarjoamalla heille mahdollisuuden osallistua InFLAMESin tutkimusprojekteihin. Samalla toki toivomme projektien jatkuvan hedelmällisenä yhteistyönä sodan loputtua ja Ukrainasta paenneiden palattua kotimaahansa. Tukeamme varmasti tarvitaan pidempäänkin, sillä on todennäköistä, että alamme tutkimusedellytykset Ukrainassa ovat kärsineet merkittävästi, Jalkanen toteaa.

INVEST-lippulaivan johtaja, professori Jani Erola toteaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on koko Euroopan kriisi. Vaikka sodan vahingot keskittyvät Ukrainaan, ne eivät rajoitu vain sinne.

– Sodalla tulee olemaan sosiaalisia, psyykkisiä ja väestöllisiä vaikutuksia vuosikymmeniä eteenpäin. Tapoja auttaa on paljon ja myös tiedeyhteisön tulee antaa oma panoksensa. Ukrainassa työskentelevien kollegoiden osaaminen on arvokasta tutkimusalueellamme ja sen menettäminen olisi takaisku myös INVESTin tavoitteille. Jossain vaiheessa sota myös loppuu, ja erityisesti silloin tämä osaaminen tulee olemaan kullanarvoista. Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kärsiville akateemisen yhteisön jäsenille tarjottava tuki on tukea tieteelle ja tulevaisuudelle, Erola sanoo.